10 טיפים ראשונים ומנצחים למעורבים בתאונות דרכים – נזקי רכוש נזקי גוף
מאת: עורכת דין ספיר כהן דגן | משרד עורכי דין דגן כהן | עורך דין תאונות דרכים
10 טיפים לפעולות ראשונות מיד עם קרות התאונה:
מניסיוני העשיר בתביעות תאונות דרכים, אני חושפת בפניכם את הדברים הראשונים והחשובים ביותר למי שהיה מעורב בתאונת דרכים. קראו בעיון רב את הטיפים ואף מומלץ להדפיס אותם ולשים אותם בכל רכב.
1. טיפ ראשון – תיעוד זירת האירוע
תיעוד זירת האירוע בסמוך לקרות האירוע יכול לתת אור על התרחשות קרות התאונה והאשם בתאונה. לאחר התאונה חשוב ומומלץ לתעד את זירת התאונה באמצעות תמונות וסרטוני וידאו ו/או הקלטות. היום, כל אדם מחזיק טלפון חכם שבאמצעותו אפשר לתעד מיד עם קרות התאונה.
מה חשוב לצלם?
- את מקום התאונה,
- מנח כלי הרכב (מבלי להזיז אותם),
- מיקום השברים והפגיעות ברכב,
- צילום של מוקדי הנזק, לרבות נקודות הפגיעה השונות והדרך בה התרחשה התאונה.
- באמצעות סרטון וידאו מומלץ לספר כיצד בדיוק התרחשה התאונה. אפשר לצלם את הכביש/ הנתיבים תוך הסבר מפורט על ההתנגשות. כמובן, לשמור ולגבות את כל החומר שצולם בזירת התאונה.
2. טיפ שני – לקיחת פרטים של המעורב בתאונה
יש לרשום ולצלם את פרטיו של הנהג המעורב בתאונה לרבות:
פרטים אישיים: שם, תעודת זהות, כתובת, טלפון נייד. ופרטים של הרכב: מספר רישוי, סוג הרכב, ופרטים על חברת הביטוח שביטחה את רכבו בביטוח מקיף או צד' ג' , ומס' הפוליסה.
3. טיפ שלישי – איסוף פרטים של העדים לתאונה
פעמים רבות, לאחר אירוע התאונה – כל צד טוען שהצד השני אחראי לתאונה. לכן, כבר במועד קרות התאונה -מומלץ מאוד- לאסוף פרטים של עדים שיכולים להאיר את התמונה. לדבר עם העדים ולקחת מהם פרטים אישיים כולל שם ומשפחה, תעודת זהות או רשיון נהיגה וכן טלפון נייד בכדי שיוכלו להעיד לטובתכם, ככל ותדרשו לכך. עדות של עדים לתאונה בבית המשפט היא ברוב המקרים, חיונית ומכרעת. מאחר והם הם עדים ניטראליים ועדותם מהימנה על בית המשפט הדן בתביעה.
4. טיפ רביעי – בדיקה האם ישנם מצלמות אקראיות שתיעדו את קרות התאונה
כיום, מצלמות אקראיות נמצאות בשכיחות גובהה, חשוב לבדוק מסביב לאזור התאונה אם קיימות מצלמות המתעדות את התאונה, או חלק ממנה.
באילו מצלמות מדובר? מצלמות עירוניות, מצלמות של כלי רכב שנסעו בסמוך אליכם, מצלמות אבטחה של בתי עסק או בתים סמוכים. לראיות מסוג זה ערך רב ואף מכריע.
שימו לב – הרבה פעמים צילומים של מצלמות לא נשמרות לזמן רב, חשוב לברר תיעוד המצלמות מיד ובסמוך לקרות התאונה – שאחרת אם ביצעת את הבדיקה בשלב מאוחר ובהשתהות, סביר להניח שגם אם יש מצלמות בסביבה וגם אם הן תיעדו את התאונה – שהרי החומרים במצלמה כבר אינם.
5. טיפ חמישי – נפגעי גוף – מיד להתקשר למשטרה (100)
במקרה של תאונה עם נפגעים בגוף כמובן שיש לדווח מיד למוקד המשטרה 100 וכן להזעיק ניידת של מגן דוד אדום 101 ולמסור מידע מדויק אודות מיקום התאונה, פרטים על הנפגעים וכו'.
6. טיפ שישי – לא להודות באחריות לתאונה או לחתום על מסמכים
אם אתם לא אחראים לתאונה, אל תודו בה במישרין או בעקיפין. לכן אל תודו באשמה לתאונה ואל תחתמו על שום מסמך במצב כזה.
את הקביעה מי אחראי לתאונה, השאירו לגורמים המוסמכים. הגורמים המוסכים יכולים להיות: נציגי הביטוח, נציגי המשטרה ובית המשפט מאחר וקיימים מקרים רבים, שבהם קיימת אחריות משותפת או מקרים גבוליים בהם לא ניתן להכריע מי אחראי לגרם התאונה.
7. טיפ שביעי – שמירת הודאה של הצד השני המעורב בתאונת דרכים
בתקווה שהמעורב בתאונה לא קרא את המאמר הזה – והוא מודה באחריות לתאונה – חשוב לתעד את ההודעה בצילום וידיאו/הקלטה או כל מסמך אחר שכתב או חתם עליו כמודה באחריות.
8. טיפ שמיני – פנייה לקבלת טיפול רפואי ואיסוף חומר רפואי
במקרה של נזק גוף, נזק נפשי או מחלה שהתפרצה בעקבות התאונה –
לפנות מיד לגורם רפואי לקבלת תיעוד על הבעיות הרפואיות שבעקבות התאונה. מאוד חשוב להסביר לגורם הרפואי שהבעיות הרפואיות הנ"ל נולדו בעקבות התאונה ולאחריה. לאחר מכן בדקו שכל מה שאמרתם נכתב בתיק הרפואי.
שימו לב – לעיתים אנשים סובלים מכאב עצום באזור בגוף ואז הם מתמקדים רק בו כשפונים לגורם רפואי. אם פנית לגורמים רפואיים, לאחר התאונה, ולא סיפרת כלל על פגיעות ופציעות אחרות ו/או נוספות בעקבות התאונה, הדבר יכול להיות לרעתך. פציעות מסוימות יכולות להיות בשלב מאוחר יותר, משמעותיות יותר עבור אותו נפגע. לכן – אל תחסכו מהרופאים את כל מוקדי הפציעות שלכם!
לעניין מחלה שמתגלה בשלב מאוחר לתאונת דרכים –
אם התעוררה בסמוך לתאונה מחלה בעקבות תאונת הדרכים (פיברומיאלגיה/ פסוריאזיס/ התקף לב/ אירוע מוחי וכל מחלה אחרת..) לפנות מיד לקבלת טיפול רפואי ולתיעוד המחלה שהתפרצה בגוף בעקבות התאונה.
פגיעה פיזית ונפשית (לחץ נפשי/ דחק נפשי/ סטרס) יכולים לגרום לפרוץ מחלה כלשהי בגוף. גילוי של המחלה בדרך כלל נעשה בשלב מאוחר יותר לתאונה. בשלב כזה לא תמיד מכירים בקשר סיבתי בין המחלה לתאונה. מכאן, שחשוב מאוד להסביר לגורמים הרפואיים על כל הפגיעות והכאבים שאתה סובל מהם ומיד עם הופעתם!
משרדנו הכיר לא פעם במחלות שהתפרצו בעקבות תאונת דרכים.
כך למשל מקרה של נפגע שייוצג על ידי משרדנו
הכרנו בקשר הסיבתי בין מחלת הפיברומיאלגיה בה חלה הלקוח שלנו לבין תאונת הדרכים בה הוא היה מעורב. מדובר בלקוח שהגיע אל משרדנו יום לאחר התאונה ולכן הייתה באפשרותנו לייצגו וללוות אותו לאורך כל ההליך (לרבות בניית התיק הרפואי) כבר בשלב מוקדם – מה שהוביל באמת להצלחה בתביעתו.
9. טיפ תשיעי – אם התאונה הייתה בדרך לעבודה/ במהלך העבודה או בדרך חזרה ממנה
לדווח על כך מיד לגורמים הרלוונטיים. הגורמים הרלוונטיים יכולים להיות: מעסיק והגורמים הרפואיים.
לעניין מעסיק: תאונת דרכים שהייתה בדרך לעבודה /במהלך העבודה או בדרך חזרה הביתה מהעבודה – תאונה כזאת יכולה להיות מוכרת גם כתאונת עבודה. מכאן שאתה עשוי להיות זכאי לעוד שלל זכויות רפואיות וכספים נוספים בגין אותה תאונה.
10. טיפ עשירי ואחרון – שמירת קבלות על כל ההוצאות בעקבות התאונה (הוצאות נסיעה/ הוצאות טיפולים רפואיים ועוד..)
אלו הוצאות שאפשר לקבל עליהם החזר. הוצאות עבר הם הוצאות שאפשר להוכיח אותן עם קבלות. לכן, חשוב לשמור כל קבלה על כל הוצאה.
שימו לב –
כאמור, תאונת דרכים, עשויה להיות מוכרת כתאונת עבודה – למידע נוסף לחצו כאן
כמו כן, אדם שנפצע בתאונות דרכים ונפגע כושרו להשתכר עשוי להיות זכאי לקבלת קצבת נכות כללית – למידע נוסף לחצו כאן
אדם שנפצע ברגליו עשוי להיות זכאי לגמלת ניידות – למידע נוסף לחצו כאן