גמלת ניידות
מאת: עורכת דין ספיר כהן דגן
אנשים שיש לה נכות תפקודית ברגליים עשויים להיות זכאים למספר הטבות מהמוסד לביטוח לאומי.
את הבקשה לוועדה הרפואית מגישים למשרד הבריאות. בשלב שלאחר מכן נבדקים על-ידי ועדה רפואית מחוזית של משרד הבריאות, לצורך קביעת אחוזי המוגבלות.
האם אני עומד בתנאים לגמלת ניידות?
- אחד התנאים להגשת תביעת ניידות הוא עניין הגיל – גמלת ניידות ניתן לקבל עד גיל פרישה. כלומר, מי שעבר את גיל פרישה לא עומד בתנאים לקבלת גמלת ניידות (גיל 67 בד"כ).
- תנאי מהותי נוסף הוא שוועדה רפואית של משרד הבריאות קבעה לו אחוזי מוגבלות בניידות לצמיתות. אחוזי נכות של לפחות 40% – למי שיש רישיון נהיגה. למי שאין רישיון נהיגה 60% – למי שאין רישיון נהיגה ויש לו מורשה נהיגה שמסיע אותו. למשרד הבריאות רשימה סגורה של הליקויים שבגינם ניתן לקבל גמלת ניידות – לחצו כאן לצפייה ברשימת הליקויים מטעם משרד הבריאות.
- לאחר שנקבעו אחוזי מוגבלות בניידות המזכים בגמלה יש להגיש את התביעה לניידות למוסד לביטוח לאומי.
מה ההטבות המגיעות לי?
לכל הטבה נקבעו תנאי זכאות ספציפיים. הגמלה משולמת מכספי אוצר המדינה על-פי הסכם הניידות שנחתם בין משרד האוצר למוסד לביטוח הלאומי.
חלק מההטבות הניתנות במסגרת הגמלה (בהתקיים תנאים ספציפיים לכל הטבה):
בין יתר ההטבות ניתן לקבל גם הוצאות רכב וגם הלוואה:
הוצאות רכב – קצבת הניידות כוללת כיסוי הוצאות החזקת רכב למבוטחים בעלי רכב, או במקרה של מבוטחים ללא רכב – מענק הניתן לאדם עם בעיות ניידות העובד ומשתכר ואינו מקבל קצבת נכות או קצבת זקנה.
הלוואה – מבוטחים המקבלים קצבת ניידות זכאים להלוואה לרכישת רכב, בהתאם לאחוזי המוגבלות בניידות. מדובר על רכישת רכב מיוחד לנכים.
הטבות נוספות למקבלי גמלה (בהתקיים תנאים ספציפיים לכל הטבה):
אני לא מרוצה מהחלטת הוועדה הרפואית המחוזית, מה אני יכול לעשות?
ערר – ניתן להגיש ערר על החלטת הוועדה הרפואית בתוך 60 יום מהמועד שבו התקבל פרוטוקול הוועדה.
בקשה לבדיקה חוזרת – מי שעבר ועדה רפואית או ועדה רפואית לעררים לקביעת מוגבלות בניידות, ומעוניינים להיבדק שוב בעקבות החמרה במצבם הרפואי, יכולים להגיש בקשה לעבור ועדה רפואית נוספת.
בקשה לבדיקה נוספת – אם חלפו לפחות 42 חודשים מהבדיקה בוועדה הרפואית הקודמת, ניתן להגיש בקשה לבדיקה נוספת גם אם לא חלה החמרה במצב הרפואי.
כפל קצבאות –
יש מקרים בהם לא ניתן לקבל כפל קצבאות:
- מקבל קצבת שירותים מיוחדים – מקבל קצבת שירותים מיוחדים הזכאי גם לגמלת ניידות יצטרך לבחור באחת מבין שתיהן, אלא אם כן מתקיים אחד מהתנאים שבחוק
- מקבלי קצבת ילד נכה – מקבל קצבת ילד נכה הזכאי גם לגמלת ניידות יצטרך לבחור באחת מבין שתיהן, אלא אם כן מתקיים אחד מהתנאים שבחוק.
לתיאום פגישה עם עורך דין ולקבלת ייעוץ ללא התחייבות ניתן לפנות אלינו:
בטלפון: 052-4848824