התקשרו עכשיו
המדריך לקבלת דמי לידה מביטוח לאומי
חופשת לידה

המדריך לקבלת דמי חופשת לידה מביטוח לאומי

מאת: עורכת דין ספיר כהן דגן | המדריך לקבלת דמי לידה מביטוח לאומי | דמי חופשת לידה

לפנייך מדריך מלא לקבלת דמי לידה מביטוח לאומי. המדריך כולל הסבר מפורט להגשת התביעה וכאן תמצאי את הטפסים שעלייך למלא.

נתחיל מהנקודות החשובות בדמי חופשת לידה שעלייך לשים לב אליהם לפני שמתחילים:

1. המקרים שבהם את לא צריכה להגיש את התביעה לדמי חופשת לידה בעצמך:

  • את עובדת שכירה אצל מעסיק שנמצא בהסדר עם הביטוח הלאומי.
  • את עובדת עצמאית הרשומה בביטוח הלאומי.
  • קיבלת גמלה לשמירת היריון עד הלידה.
  • קיבלת דמי אבטלה לפחות עד חודש לפני הלידה.

2. עובדת עצמאית

שימי לב, אם צברת חוב כלשהו בביטוח לאומי – חשוב להסדיר אותו לפני הלידה או לפני יום הזכאות הראשון (למי שהפסיקה לעבוד לפני הלידה), וזאת במטרה שלא תישלל זכאותך לדמי לידה. 

3. בחינת חישוב דמי הלידה

(שלב 4  במאמר) – זהו שלב חשוב גם אם התביעה הוגשה שלא על ידך וגם אם את זו שהגשת את התביעה. בשלב זה כתבתי את אופן החישוב לדמי לידה שעלייך לקבל. לעיתים, ביטוח לאומי עורך חישוב בצורה לא נכונה – ובמקרה כזה את עשויה לקבל דמי לידה נמוכים מכפי שהיית אמורה לקבלת בפועל. לכן, עלייך לבדוק זאת!. 

במקרה בו את זו שצריכה להגיש את התביעה לדמי לידה מביטוח לאומי בעצמך – להלן הסבר מלא על התהליך. מדובר בהליך פשוט ולא מסובך אבל קראי בעיון רב את השלבים.

שלב 1

עמידה בתנאי הזכאות

לקבלת דמי לידה על כל יולדת לעמוד בתנאי זכאות שביטוח לאומי קבע אותם. אם עמדת בתנאי הזכאות העיקריים המפורטים להלן – את יכולה להמשיך לשלב הבא (לבדיקת יתר תנאי הזכאות – באתר המוסד לביטוח לאומי). תקופת הזכאות לדמי לידה משתנה בהתאם לתקופת האכשרה. 

שלב 2

הגשת תביעה לדמי חופשת לידה

עלייך למלא את הטופס באופן מלא. וזאת במטרה שביטוח לאומי לא ידחה את תביעתך רק בשל אי מילוי לא נכון או לא מלא – דחייה טכנית.

מילוי טופס בהתאם לתנאים – עלייך למלא את הטופס אם בהתאם לתנאים, אחרת ביטוח לאומי עשוי לדחות את תביעתך – דחייה מהותית. 

שלב 3

הגשת התביעה לדמי לידה לביטוח לאומי ומעקב

שלב 4

בדיקת שיעור דמי הלידה 

לעיתים אתן עשויות לקבל דמי לידה בסכום נמוך ממה שהיית אמורה לקבל בפועל. איך זה קורה? מהו אופן החישוב? ומה עושים אם גילית שאת צריכה לקבל דמי לידה בשיעור גבוה יותר?

בעצם מדובר בשלב שצריך לבחון אותו גם כשלב ראשוני (כדי שתדעי מהו שיעור התשלום הכספי שמגיע לך) וגם כשלב אחרון (כדי שתבדקי שזהו באמת הסכום שקיבלת).

אז אחרי שהצגתי את ארבעת השלבים, להלן הסבר של כל שלב ושלב:

שלב 1 – עמידה בתנאי זכות 

הדבר הראשון שצריך לעמוד בו הוא – תקופת שכר שלפני הלידה. כלומר, שהיולדת שילמה דמי ביטוח לאומי בתקופה מסוימת לפני הלידה והפסיקה לעבוד בזמן שהיא בהריון (גם יולדת שהפסיקה לעבוד בתחילת ההריון עשויה להיות זכאית לדמי לידה בהתקיים תנאים מסוימים – בהתאם לתוקפת האכשרה שתפורט בהמשך).

שימו לב שמדובר בעובדת עצמאית או שכירה שצברה תקופת אכשרה.

מהי תקופת אכשרה?  

(*** הגדרת "תקופת אכשרה": התקופה שבה העובדת שילמה תשלום לביטוח לאומי).

  •  אם העובדת שילמה דמי ביטוח לאומי עבור 10 חודשים מתוך 14 חודשים שקדמו ליום שבו הפסיקה לעבוד או ששילמה דמי ביטוח לאומי עבור 15 חודשים מתוך 22 החודשים שקדמו ליום שבו הפסיקה לעבוד – היא תהיה זכאית לתשלום דמי לידה לתקופה של 15 שבועות. 
  • אם היולדת שילמה דמי ביטוח לאומי עבור 6 חודשים מתוך 14 החודשים שקדמו ליום שבו הפסיקה לעבוד = היא תהיה זכאית לתשלום דמי לידה לתקופה של 8 שבועות (ולא 15 שבועות).
  • עובדת שנמצאת בהכשרה מקצועית או בשיקום מקצועי במקום שאושר, תהיה זכאית אם עבדה כשכירה או כעצמאית 30 ימים רצופים לפחות בסמוך לפני היום שהפסיקה את עבודתה בזמן ההריון. – במקרה כזה שיעור דמי הלידה מחושבים אחרת.
  • סעיף 39 לחוק הביטוח הלאומי מגדיר "לידה" כלידת ולד חי או לידה אחרי 22 שבועות של הריון. לכן יולדת שילדה לאחר השבוע ה-22 להריון ולד מת (לידה שקטה) או שהילד נפטר לאחר הלידה, תהיה זכאית לדמי לידה.

שימי לב – את הזכאות לדמי לידה את זכאית לבדוק באופן מהיר מחשבון באתר המוסד לביטוח לאומי 

בני זוג של יולדות

בני זוג של יולדות שיצאו לחופשת לידה עשויים להיות זכאים לדמי לידה (הזכאות רלוונטית גם לבני זוג מאותו המין).

מחשבון לזכאות דמי לידה באתר המוסד לביטוח לאומי

מחשבון לחישוב הסכום הכספי של דמי הלידה, באתר המוסד לביטוח לאומי. 

פונדקאות – למידע נוסףבאתר המוסד לביטוח לאומי.

הורים מאמצים- למידע נוסף באתר המוסד לביטוח לאומי.

הורים אומנים – למידע נוסף באתר המוסד לביטוח לאומי.

אמרנו שעל עובדת לצבור תקופת אכשרה. נשאלת השאלה מה קורה אם בתקופת האכשרה, 
שולמו לעובדת ימי מחלה
הייתה בחופשה?
קיבלה דמי באבטלה?
קיבלה נכות מעבודה?
האם הימים האלה נספרים לצורך תוקפת האכשרה ונחשבים כתקופת אכשרה?

ישנן תקופות שנלקחות בחשבון לצורך צבירת תקופת אכשרה של עובדת לדמי לידה. להלן חלק מהתקופות:

  • חודשים שבהם העובדת קיבלה מהמעסיק תשלום דמי חופשה או תמורת חופשה שנתית מקופת גמל- חודשים אלה ילקחו בחשבון לצורך צבירת תקופת האכשרה.
  • ימים בהם העובדת קיבלה דמי מחלה – ילקחו בחשבון לצורך צבירת תקופת האכשרה.
  • לעובדת שלקחה חופשה ללא תשלום לאחר חופשת לידה – שני החודשים הראשונים של החל"ת הם שנצברים לצורך חישוב תקופת האכשרה. מדובר בשני חודשים שבהם המעסיק מחויב בתשלום דמי הביטוח עבור העובדת.
  • ישנם מקרים מסוימים שבהם עובדת קיבלה תשלומים או קצבאות ובכל זאת חודשים אלה כן יספרו לצורך חישוב צבירת תקופת אכשרה. חודשים שבהם העובדת קיבלה אחד מהתשלומים או הקצבאות הבאים:
  • תשלום דמי פגיעה לנפגע עבודה
  • תשלום אבטלה
  • דמי תאונה לנפגעי תאונות אישיות
  • דמי לידה וגמלה לשמירת הריון (עבור הלידה הקודמת)
  • קצבת נכות מעבודה בשיעור 100%

לחודשים נוספים שנכללים ונצברים כתקופת אכשרה, ראי באתר המוסד לביטוח לאומי.

 

שלב 2- הגשת תביעה לדמי לידה 

מצ"ב טופס תביעה לדמי לידה – לחצי כאן.

  • מלאי את הטופס וצרפי את כל המסמכים המבוקשים. 
  • עלייך לצרף את תלושי השכר ב10 החודשים שקדמו להפסקת העבודה – פירוט השכר ב 10 חודשים שקדמו להפסקת עבודתה (אף אם אינם רצופים)
  • סעיף 8 וסעיף 10 לתביעה – למילוי המעסיק. 
  • אם לא עבדת ברציפות – לצרף אישורים מתאימים.
  • לצרף אישור מבית חולים על הלידה. 
  • מי שמגישה את התביעה טרם הלידה – תמלאי את סעיף 4  – ניתן להגיש את התביעה סמוך ליום הפסקת הלידה ולכל היותר 9 שבועות לפני יום הלידה המשוער. במקרה כזה, עלייך לבקש מהרופא המטפל לאשר את תאריך הלידה המשוער בגוף הטופס (את פשוט לקוחת את הטופס לרופא שימלא אותו). 

את הטופס יש להגיש לא יאוחר מ-12 חודשים מיום הזכאות הראשון לדמי לידה!!

 

שלב 3 – שליחה ומעקב

אחת האפשרויות להגשת התביעה היא בשליחת המסמכים לסניף הקרוב לביתך. הגישי את התביעה בצירוף מלוא המסמכים ותהיי במעקב  ובדיקה שהתביעה התקבלה בסניף.

שלב 4 – בדיקת שיעור דמי הלידה 

חישוב דמי לידה לעובדת שכירה

  • החישוב נעשה לפי השכר הברוטו שלך– שלפיו שילמת דמי ביטוח לאומי, בחודשים האחרונים שלפני הלידה.  (שכר ברוטו הוא שכר שלפני הניכויים). [לעובדות שהרוויחו שכר גבוה – הסכום המקסימלי שלפיו נעשה החישוב הוא – 1,485.83 (נכון לשנת 2020).]
  • החודשים שנלקחים בחשבון לצורך החישוב הם – אחד משני המצבים (לפי הגבוה ביניהם):
  • לפי 3 החודשים שקדמו ל-1 לחודש שבו הפסקת לעבוד. חיבור שכר של שלושת החודשים, לאחר מכן – את הסכום שמתקבל את מחלקת ב-90 = והתוצאה היא השכר היומי.

או

  • לפי 6 החודשים שקדמו ל-1 לחודש שבו הפסקת לעבוד. חיבור של 6 החודשים, לאחר מכן – את הסכום שמתקבל את מחלקת ב-180 = והתוצאה היא השכר היומי.

 

מה קורה במצב בו בחודשים האחרונים שלפני הלידה, השכר שלי ירד מסיבות שונות, כמו: ימי מחלה, שביתה, תאונה, חופשה ללא תשלום? מדובר בהפחתה זמנית בשכר מסיבות שאינן תלויות בעובדת.

במקרה כזה – ההפחתה לא אמורה לפגוע בך!! החישוב שייעשה הוא על בסיס השכר שהיה משולם ללא ההפחתה. למידע נוסף ראי חוזר המוסד לביטוח לאומי.

דוגמא – אם היית בחל"ת במשך שבועיים – והשכר החודשי שלך ירד בשל כך – החישוב שייעשה לשיעור דמי לידה הוא השכר ברוטו שלך כאילו שלא היית בחל"ת. 

 

תוספות לבסיס שכר! 

שימי לב ישנם תוספות לשכר ברוטו שלפיו מחושב דמי הלידה כאשר תוספות אלו עשויים להגדיל את דמי הלידה שאת אמורה לקבל – 

  • תשלומים המשולמים לעובד/ת פעם בשנה, כמו: דמי הבראה, תוספת ביגוד, בונוסים וכו' יחולקו ל–12 חודשים (או למספר חודשי העסקה של העובד/ת) ויצורפו באופן יחסי לשכר החודשי שישמש בסיס לחישוב דמי הלידה.
  • אם בחודשים האחרונים של לפני הלידה – קיבלת בונוסים מסוימים או כל תשלום נוסף שקיבלת לשכר שלך – הם יילקחו בחשבון לצורך חישוב דמי הלידה – לפי חישוב מסוים שבחוק.

איך מחשבים דמי לידה לעובדת עצמאית?

דמי הלידה לעובדת עצמאית, מחושבים לפי ההכנסה ששימשה יסוד לחישוב דמי הביטוח. החודשים שנקלחים בחשבון הם לפי אחד משני מצבים של ההכנסה (הגבוהה מבניהן): 

  • עבור 3 החודשים שקדמו ל-1 בחודש שבו הפסיק/ה לעבוד, 

או 

  • ב-3 החודשים שבתקופה המקבילה בשנה הקודמת

לפי הגבוהה מבניהן. 

תחילה, ישולמו לך דמי לידה לפי מקדמות ששילמת לביטוח לאומי. ולאחר מכן, ע"פ קבלת השומה ממס הכנסה, יחושבו דמי הלידה שוב לפי השומה הנוכחית או השומה של השנה הקודמת (הגבוהה מביניהן). 

 

עובדת שהייתה בשמירת הריון  

לעובדת שהייתה בשמירת הריון – החודשים שילקחו בחשבון לחישוב דמי הלידה הם החודשים לפי שכרה/הכנסתה לפני שהפסיקה לעבוד לצורך שמירת הריון.

אם עובדת יצאה לשמירת הריון ולפני כן לא צברה די חודשי עבודה לצורך הזכאות לדמי לידה – והתקופה של שמירת ההריון צורפו לצורך חישוב הזכאות – דמי הלידה יחושבו לפי הגמלה שקיבלה בתקופה זו לשמירת ההריון. 

נסיעה לחו"ל בזמן חופשת לידה/בזמן קבלת דמי לידה

ליולדת –  אין מניעה בחוק לנסוע לחו"ל במהלך חופשת לידה, והדבר אינו פוגע בזכאותה לדמי לידה.

לכל שאלה, ייעוץ משפטי בשיחת טלפון ללא התחייבות, ניתן לפנות אליי בטלפון שמספרו:

בטלפון: 052-4848824

האתר פונה לנשים וגברים כאחד השימוש בלשון זכר או נקבה נעשה מטעמי נוחות בלבד. המידע באתר הוא מידע כללי אינו מחייב ואינו מהווה ייעוץ משפטי מלא או חלקי. הזכויות המחייבות נקבעות על פי חוק, תקנות ופסיקות בתי המשפט. השימוש במידע המופיע באתר אינו תחליף לקבלת ייעוץ או טיפול משפטי, מקצועי או אחר וההסתמכות על האמור בו היא באחיות המשתמש בלבד.

לשיתוף הכתבה:
תביעות נכות

תביעות נכות עם עו"ד מומחה

כאשר אתה מתמודד עם מצב רפואי, פיזי או נפשי המשפיע על יכולתך לעבוד או לחיות בנוחות, ייתכן שאתה זכאי להטבות באמצעות תביעות נכות כללית בביטוח

קרא עוד »
עו"ד ביטוח לאומי

עו"ד ביטוח לאומי

טיפול בתביעות ביטוח לאומי יכול להיות מלחיץ, במיוחד לאחר תאונה קשה או מחלה המגבילה את יכולתנו לעבוד. תהליך קבלת הפיצויים או התמיכה מהמוסד לביטוח לאומי

קרא עוד »
עו"ד תאונות עבודה

עו"ד תאונות עבודה

בעולם התעסוקה הדינמי והבלתי צפוי, תאונות עבודה הן מציאות מצערת. תקריות אלו משפיעות לא רק על הרווחה הפיזית של העובדים, אלא גם יכולות להביא למספר

קרא עוד »
עורך דין לרשיון נשק

עורך דין לרשיון נשק

פעולת השגת או החזרת רישיון הנשק בישראל רחוקה מלהיות פשוטה. זהו מסע משפטי שמורכב משכבות של בירוקרטיה ומכשולים משפטיים, שנועד להבטיח שרק אנשים מוסמכים יכולים

קרא עוד »
מאמרים נוספים
עו"ד ביטוח לאומי

עו"ד ביטוח לאומי

טיפול בתביעות ביטוח לאומי יכול להיות מלחיץ, במיוחד לאחר תאונה קשה או מחלה המגבילה את יכולתנו לעבוד. תהליך קבלת הפיצויים או התמיכה מהמוסד לביטוח לאומי

קרא עוד »
עו"ד תאונות עבודה

עו"ד תאונות עבודה

בעולם התעסוקה הדינמי והבלתי צפוי, תאונות עבודה הן מציאות מצערת. תקריות אלו משפיעות לא רק על הרווחה הפיזית של העובדים, אלא גם יכולות להביא למספר

קרא עוד »
לקבלת שיחת ייעוץ
דילוג לתוכן